vrijdag 19 januari 2018
Homepage | inheemse vogels | Frankrijk maakt honderdduizenden eenden en ganzen af wegens vogelgriep

Frankrijk maakt honderdduizenden eenden en ganzen af wegens vogelgriep

Frankrijk gaat honderdduizenden eenden en ganzen afmaken in de strijd tegen vogelgriep. Het Franse Ministerie van Landbouw heeft hiertoe opdracht gegeven. De dieren zullen in drie districten in het zuidwesten van Frankrijk worden gedood.
Het gaat om gebieden in Gers, Landes en Hautes-Pyrénées, die het zwaarst zijn getroffen door het vogelgriepvirus. Al het pluimvee wat vrij rondloopt wordt daar in de komende weken afgemaakt. Dieren die binnen gehouden worden, evenals fokkerijen met een gesloten productieproces, worden gespaard. Het gaat naar schatting om zo’n 800.000 tot 1,3 miljoen dieren.
Foie gras
In de regio’s worden eenden en ganzen vetgemest voor foie gras: vervette ganzen- of eendenlever. In mei werd de gehele productie van foie gras tijdelijk stopgezet wegens de uitbraak van vogelgriep. Frankrijk produceert 75 procent van de wereldvoorraad foie gras en 70 procent daarvan komt uit het besmette gebied.
In 2014 exporteerde Frankrijk 5.000 ton van deze delicatesse. Andere belangrijke producenten van de vetgemeste levers van eenden en ganzen zijn onder meer Hongarije en Spanje. Het behoort tot het meest omstreden soort voedsel dat er is.

bron:Piepvandaag
foto: eerder geplaatst

Ganzen Oostvaardersplassen
Ganzen bij de Oostvaardersplassen

Bekijk ook

Massale vogelsterfte door katten: ‘Een belletje omdoen is de oplossing’

Er worden jaarlijks rond de honderdduizend vogels gedood door huiskatten, dat meldt de krant Trouw. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *