donderdag 18 oktober 2018
Homepage | uitheemse vogels | Feit of fictie: halsbandparkiet komt uit Vondelpark

Feit of fictie: halsbandparkiet komt uit Vondelpark

Voor de één is hij een hysterisch krijsende druktemaker, de ander vindt ‘m een vrolijke verschijning. En een tuinbeheerder uit Heemskerk is ‘m spuugzat: de halsbandparkiet, die alle appels opeet. Volgens Sophie Verhoeven, nieuwslezer van het NOS Radio 1 Journaal, zijn de exotische vogels afkomstig uit het Vondelpark in Amsterdam. Vandaag checkt Martijn Rosdorff in Feit of Fictie of de vogel inderdaad daar vandaan komt.

De halsbandparkiet heeft in de afgelopen veertig jaar tijd zichtbaar zijn plekje veroverd in Amsterdam en omstreken. In heel Nederland leven er momenteel zo’n 10.000 halsbandparkieten, waarvan 4000 in onze hoofdstad. Maar waar het eerste parkietenpaar zich nestelde en waar het allemaal is begonnen, daarover doen vele verhalen de ronde.

Oud vrouwtje
Volgens Remco Daalder, stadsecoloog van Amsterdam, komen de vogels inderdaad uit het Vondelpark. “De eerste halsbandparkieten kwamen daar in 1974 terecht. Daar heeft een oude mevrouw het op zich genomen om ze de winter door te helpen, en dat heeft ze 25 jaar volgehouden.”

Volgens de stadsecoloog waren de parkieten populair om in kooien te houden, ze kostten namelijk niet veel. “Maar ze kunnen niet praten, alleen maar hard schreeuwen. En ze slopen de hele boel.” Om die reden zouden baasjes destijds hebben besloten hun huisdieren maar los te laten.

Niet alleen Amsterdam
Toch blijven de meningen verdeeld. Volgens bioloog en halsbandparkietenkenner Roelant Jonker is het erg moeilijk om te bepalen waar in Nederland de parkietenpopulatie zijn oorsprong kent. “Het Vondelpark was destijds niet de enige plek waar ze verwilderen. Ook in Den Haag en Haarlem vloog het dier rond.” De halsbandparkiet broedde daar ook al in 1968, zegt de kenner. “Dus er zijn meerdere introductieplaatsen, niet alleen Amsterdam.”

Of het eerste parkietenpaartje nou rondvloog in Amsterdam, Haarlem, of ergens anders, daar zijn de meningen nog altijd over verdeeld. Het antwoord is dat we het niet weten. Maar wat in ieder geval wel zeker is, is dat ze er zijn. In groten getale. Arme appelboeren.

bron:eenvandaag
foto: eerder geplaatst

Halsbandparkiet

Bekijk ook

Ondernemen in Drenthe: van één papegaai tot de grootste opvang van Nederland(met video)

RTV Drenthe publiceert een artikel onder bovenstaande kop. Het artikel is geschreven door Robbert Oosting. ...

4 opmerkingen

  1. Uw “stadsecoloog” die beweert “Maar ze kunnen niet praten, alleen maar hard schreeuwen” moet overduidelijk zijn huiswerk opnieuw maken. Inderdaad de halsbandparkiet (Psittacula krameri mallinensis) is in werkelijkheid een UITSTEKENDE “prater”; als geen ander, en met een verbluffende gelijkenis bootst hij allerlei geluiden na, ook de menselijke stem !
    Eenieder kan zich ervan gewissen door even op YouTube te gaan zoeken…

  2. Zo,n stads ecoloog is geen daalder waard.

  3. Inderdaad zijn Halsbandparkieten op Landgoed Overvoorde op de grens Rijswijk/Den Haag eind jaren 60 al waargenomen. Hetzelfde verhaal; een oudere dame had ze daar vrijgelaten en kwam ze elke dag voeren. Dit verhaal gaat ook over de grote populaties in/rond Brussel en Zuid Engeland. Toeval?

  4. Het zelfde verhaal als met de ganzen ,en duiven ,en kraaien ,en meeuwen,een aantal is geen probleem ,maar door het voeren komen er steeds meer ,en op een bepaald moment ?? Ja Zijn er teveel ,en dan ??? De een vind van opruimen ,dat zijn meestal de mensen die er dicht bij zitten ,en de overlast ervaren ,de ander die op afstand kijkt roept dan prachtige dieren , ja maar die heeft geen overlast!
    Zie ook de ganzen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *