woensdag 24 april 2019
Homepage | overige | Exotische rode ibis voelt zich thuis in Oldenzaals weiland

Exotische rode ibis voelt zich thuis in Oldenzaals weiland

Er lopen wel meer rare vogels rond in Twente, maar deze is wel heel bijzonder. In een weiland aan de Duivelsdijk in Oldenzaal streek zondagmorgen ineens een rode ibis neer. De knalrode vogel valt nogal op tussen de hooibalen en trok dus direct veel bekijks van wandelaars en fietsers.
De rode ibis woont normaal gesproken in de noordelijke kustgebieden van Zuid Amerika en langs de Amazone. Dit exemplaar is dus wel heel ver van huis, of hij moet ontsnapt zijn uit gevangenschap. Volgens Joke Velthuis, die tegenover het weiland woont, is het dier vrij tam.

”Ik ben zondag naar hem toegelopen en hij liet me heel dichtbij komen. Dus blijkbaar is hij wel aan mensen gewend. Ik heb gelezen dat het een beschermde soort is, het lijkt me dat hij uit een dierentuin ontsnapt is. Of misschien zijn er ook wel mensen die ze houden voor hobby.”

Haar buurvrouw Marlies Nijhuis vult aan: ”Maar hij hoort hier niet thuis en we maken ons best zorgen om hem. Er zitten hier vossen en roofvogels, en door zijn kleur valt hij heel erg op dus hij is een makkelijke prooi.”

Kikkers
De ibis voelt zich duidelijk heel erg thuis in het weiland. Hij is zondagmiddag wel even weggevlogen, maar een uurtje later zat hij er alweer. “Hij loopt het hele weiland door. In het achterste stuk is het een beetje drassig, daar zitten veel kikkers, dus volgens mij heeft hij genoeg te eten”, vermoedt Joke Velthuis.

De buurt heeft veel plezier van het kijken naar de exotische vogel, maar hoopt evengoed dat zich snel een eigenaar meldt. Marlies Nijhuis: “Al zou ik niet weten hoe je hem moet vangen. Het lijkt me niet dat hij blijft zitten als je met vier man met een net op hem af komt.

bron:tubantia

Zal zeker opvallend zijn in een groen weiland

Bekijk ook

Zelden parende papegaaiensoort kakapo maakt recordbroedseizoen door

De zwaarste papegaaiensoort ter wereld, de ernstig bedreigde kakapo, maakt een recordbroedseizoen door, melden Nieuw-Zeelandse ...

2 opmerkingen

  1. Toch weten de meeste Twentse vogels het landschap hier wel te waarderen? Want anders liep deze ontsnapte vogel hier niet rond.
    Ja zeg dat er maar bij anders staat hij zo weer op de lijst van inheemse vogels.

  2. Jammer voor Herman dat het niet in Almelo was dan was er weer is iets te doen geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *