vrijdag 16 november 2018
Homepage | inheemse vogels | Europees parlement springt in de bres voor weidevogels

Europees parlement springt in de bres voor weidevogels

Meerdere weidevogels dreigen het loodje te leggen wanneer hun leefomgeving nog verder zal worden aangetast. Voor onder andere de grutto en de kievit dreigt dit nare scenario. Echter is het Europese parlement van plan om daar deze week een stokje voor te steken.
De situatie voor de weidevogels is al voor een langere tijd alles behalve rooskleurig. Ze zijn hiermee niet de enige soort die een zware periode doormaken. Ook de tureluur en scholekster, de ortolaan en grijze gors, de bosanemoon, libellen en wilde orchideeën hebben het zwaar. De grootste oorzaak hiervan ligt bij het gebrek aan ruimte. Ook de intensieve landbouw zonder drinkputten hebben hier een bijdrage in. ,,Snelgroeiend gras dat in één seizoen vijf keer wordt gemaaid, daar valt gewoon niet tegenop te broeden,” zegt Patrick Nuvelstijn van Natuurmonumenten. ,,Meer dan 80 procent van onze soorten ís al verdwenen,” merkt Sijas Akkerman van Natuur & Milieu op.
Het had er even de schijn van dat Europa al deze dieren de das om zou doen door het afzwakken van twee belangrijke natuurwetten. In heel Europa stak echter een storm van protest op. Zo’n honderd natuurverenigingen uit alle 28 lidstaten mobiliseerden in no-time meer dan een half miljoen Europeanen, driemaal zoveel als er inspraken over het omstreden handelsverdrag met Amerika.
Nu lijkt dus ook een meerderheid van het Europese parlement diezelfde kant te kiezen.,, In 2010 is onze poging om het verlies aan soortenrijkdom te stoppen al mislukt. Als we onze natuurwetgeving niet beter gaan toepassen, mislukt onze volgende poging in 2020 ook,” aldus de Vlaamse Europarlementariër Mark Demesmaeker. Al met al meer dan goed nieuws voor het toekomstperspectief van de weidevogels.

Bron: Algemeen dagblad
foto: Door Jan Lapère op de Nederlandstalige Wikipedia

Weidevogels

Bekijk ook

VLAMINGEN BOOS OP FRANSEN OM AFSCHIETEN VOGELS

In Vlaanderen zijn natuurbeschermers boos over het afschieten van beschermde weidevogels net over de grens ...

1 opmerking

  1. Dat de situatie van weidevogels niet rooskleurig is , was al langer te voorspellen . Het is één of het ander , zolang de vos in opmars is zullen de weidevogels de klos zijn . Je moet al veel geluk hebben om 26 a 28 dagen te broeden op de grond en in die tijd geen vos tegen te komen . Dat is de natuur maar je moet niet overal zondebokken gaan zoeken voor die terugval ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *