zaterdag 23 februari 2019
Homepage | vogelverenigingen | Enkhuizer Jesse (9) heeft kampioensvogel

Enkhuizer Jesse (9) heeft kampioensvogel

In veel van de plaatselijke bladen is aandacht besteed aan VOGEL 2017.
Vooral de plaatselijke kampioenen werden in het zonnetje gezet.
Alle artikelen opnemen is een beetje te gek, maar voor een jeugdlid maken wij de enige uitzondering.
ENKHUIZEN – De negenjarige Jesse Putters uit Enkhuizen is Nederlands kampioen geworden met zijn agapornis rosecollie groen.

Op de grote landelijke tentoonstelling Vogel 2017 in Apeldoorn behaalde zijn groene dwergpapegaai 92 van de 95 te vergeven punten. De keurmeesters waren vooral gecharmeerd van het mooi gevormde rode masker rond de snavel.

Jesse had vier agaporniden in de jeugdcategorie van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Een tweede vogel behaalde met 91 punten zilver. Jesse houdt acht agaporniden in het hok van vader Walter, die rond de honderd vogels heeft. Hij is nu drie jaar bezig met vogeltjes en helpt zijn vader regelmatig met het voeren en schoonmaken van de volière.

Twee jaar

Walter is best jaloers op Jesse, want zijn kampioensvogel is een prachtig exemplaar. ,,Hij is nu twee jaar en op z’n mooist, maar hij kan nog een jaar meedoen. Daarna komt hij in de categorie oudere vogels. Dan worden ze wel gekeurd maar dat is meer om te kijken of je er mee kunt doorkweken.”

Jesse heeft al vaker prijzen gewonnen bij plaatselijke tentoonstellingen en zijn papegaaiachtige is al eerder kampioen geworden. Daarom ook mocht hij naar het Nederlands kampioenschap in de grote Americahal. Het worden nu drukke tijden rond huize Putters want er moet gekoppeld worden. De juiste mannetjes moeten bij de juiste vrouwtjes (poppen) worden gezet om weer nieuwe aanwas te krijgen.

Mooie pop

Voor de kampioen heeft Jesse’s vader al een mooie pop op het oog, zodat er mogelijk weer nieuwe kampioentjes bijkomen. Jesse is een van de weinige jongeren die zich met het kweken van vogels bezighouden. Hij is lid van de Streker Vogelvrienden. Op de kampioenschappen in Apeldoorn hadden 34 kinderen zelf vogels ingestuurd.

,,Vaak maakt iemand in de familie ze enthousiast. De vergrijzing slaat toe onder de vogelhouders en dit is de manier om wat jonge aanwas te krijgen. Maar de jeugd is tegenwoordig gauw afgeleid en dan stoppen ze er mee.”

bron: Noordhollandsdagblad.
foto: Theo Groot

De trotse kampioen.
De trotse kampioen.

Bekijk ook

Tienduizenden vogels naar vogeltjesmarkt in IJsselhallen Zwolle

Zwolle – Zaterdag 23 februari is het weer een gekwetter van jewelste in de Zwolse ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *