vrijdag 24 mei 2019
Homepage | natuurbescherming | Eigenaar van Bredase ‘verwaarloosde’ roofvogels is zich van geen kwaad bewust: ‘Mijn kindjes moeten terugkomen’

Eigenaar van Bredase ‘verwaarloosde’ roofvogels is zich van geen kwaad bewust: ‘Mijn kindjes moeten terugkomen’

BREDA – Waar ze zijn gebleven? Jan Riemens heeft geen idee. Vorige week werd hij naar eigen zeggen overvallen door een bezoek van de dierenpolitie én politie. Zijn roofvogels en raaf werden in beslag genomen. Agenten sloegen Riemens in de boeien, waarna hij een dag doorbracht in een cel op politiebureau Mijkenbroek. “Ik blijf zoeken. Mijn kindjes moeten terugkomen, hoe dan ook.”

Riemens, die onder meer vogelshows houdt, is stellig. De 52-jarige bewoner van een woning aan de Dintelstraat in Breda is verbouwereerd om het feit dat er bij hem thuis twintig roofvogels en een raaf zijn weggehaald. De politie geeft voor de aanhouding ‘verwaarlozing van de dieren’ als reden op.
Volgens de Bredanaar kwam er in eerste instantie een specialist van de dierenpolitie op bezoek, die de vogels niet meenam. “Omdat ze volgens hem gezond waren had hij geen reden om ze mee te nemen.” Vervolgens zou de woningbouwstichting beklag hebben gedaan in verband met geluidsoverlast.
“Maar mijn buurtbewoners hadden geen klachten ingediend. Ook daarom konden ze mijn vogels niet meenemen”, klinkt het. Uiteindelijk viel de politie zijn woning vorige week binnen. In totaal werden er 21 vogels meegenomen. Het gaat onder meer om uilen, valken, buizerds en raven.
Ander verhaal
De politie houdt er een ander verhaal op na. Verwaarlozing van de dieren, luidt de lezing. “De man heeft inderdaad een dag vastgezeten en we hebben een proces-verbaal opgesteld. Waar de vogels nu zijn, kunnen we niet zeggen”, laat een politiewoordvoerder desgevraagd weten. Het is gebruikelijk dat de dieren op een onbekend opvangadres worden ondergebracht.
Een betrokken inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) spreekt van ‘een onhoudbare situatie, omdat de vogels hun vleugels niet eens konden strekken.’ Ook zou Riemens al meerdere keren gewaarschuwd zijn. Klinkklare onzin, vindt hij. Ook snapt hij er niks van dat hij een dag achter slot en grendel zat. De LID meldt dat de man na protest werd aangehouden. Een gevalletje welles nietes.
Afgevoerd
“Wat zou jij doen als je vogels onterecht afgepakt worden? Ik ben geboeid afgevoerd, heb van 12.15 tot 22.00 uur vastgezeten op het bureau in Mijkenbroek. ’Ze’ zijn al twee jaar bezig om mijn vogels af te pakken. Het is een principekwestie”, klinkt het gedecideerd.

Riemens heeft een advocaat in de arm genomen om ‘zijn kindjes’ terug te krijgen. Een formulier om afstand te doen van zijn vogels, weigerde hij te tekenen. Hij hoopt zijn vogels snel terug te krijgen.

bron:bndestem.nl

Voor een show worden meer dan alleen roofvogels gebruikt

Bekijk ook

Buik vol (van) plastic

Een lamme vleugel, een geknakt pootje, ondervoede jonkies. Eenmaal in de zorgzame handen van De ...

3 opmerkingen

 1. Kan over dit niet oordelen,
  Wel dat er veel vogels overlijden bij inbeslag name,dit kan verschillende oorzaken hebben,
  Slechte conditie,andere leefomgeving, maar ook verkeerde voeding, huisvesting, GEEN inzicht in het soort vogel ,en zijn vorige omgeving.
  Ja niet alle opvang is geschikt.
  Het zou tot aan de veroordeling dan ook zo moeten zijn dat je ten alle tijden recht heb om je vogels te zien, want het is niet gezegd dat je schuldig bent,en een dode vogel retour krijgen ? Ja zit niemand op te wachten,het overleggen wat ze nodig hebben wel,

 2. Als de man in kwestie vaker is gewaarschuwd is moet daar toch aantoonbaar bewijs van zijn.Buurt bewoner/s kunnen natuurlijk ook anoniem een klacht ingediend hebben.Mooie klus voor de advocaat.

 3. Nog een geluk dat die persoon niet woonachtig is in Belgie-Waals Gewest. Daar is deze week Waals Code dierenwelzijn goedgekeurd.

  En Wallonie, les animaux auront désormais leur “code du bien-étre”
  Bij ernstig misbruik dierenwelzijn klasse 1 met gevangenisstraffen tot maximum 10-15 jaar en een geldboete van maximaal 10 miljoen Euro.
  In Vlaanderen is er vanaf 1 juli 2019 een “nieuwe” wetgeving roofvogels, met onder andere minimum afmetingen roofvogel verblijven, afhankelijk soort roofvogels.
  De kleinste minimale afmetingen voor 1 of 2 roofvogels, zoals voor dwergvalk: 6 m2, lengte 3 m, breedte 2 m, hoogte 2 m,
  De grootste minimale afmetingen voor 1 of 2 roofvogels, zoals vale gier: 40 m2, lengte 8 m, breedte 5 m, hoogte 3 m.
  Secretarisvogel: 100 m2 en hoogte 3 m.
  Voor elk bijkomende roofvogel wordt vermeerderd met 15% van de vereiste oppervlakte van die soort.
  Roofvogels in woningen en of schuren zijn verboden.

  Om het even wie en of organisaties kunnen klacht indienen.
  Wie zegt dat Nederlandse Overheid niet op de vingers is getikt (aanmaning) vanuit Brussel en of Straatsburg. Al of niet vanwege klacht roofvogels organisatie (valkeniers).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *