zondag 25 februari 2018
Homepage | inheemse vogels | Eerste lepelaars terug in Waverhoek en Botshol

Eerste lepelaars terug in Waverhoek en Botshol

Na een lange reis uit het zuiden zijn de eerste lepelaars weer terug in vogelparadijs Waverhoek en het naastgelegen natuurgebied Botshol. De natuurgebieden van Natuurmonumenten, in gemeente de Ronde Venen, bieden ieder jaar een veilige plek voor de vogels. Boswachter Marcel Kwant heeft op 24 februari de eerste vijf lepelaars weer gespot.
Vroege vogels
De meeste lepelaars vertrekken in februari vanuit het zuiden naar hun broedgebieden in onder andere Nederland. Meestal komen zij in maart op hun eindbestemming in Nederland aan, maar een aantal vroege vogels heeft wel heel snel gevlogen en laat zich nu al zien.

“Tijdens mijn veldbezoek zag ik in de verte opeens een paar witte vlekken. Turend door de verrekijker kon ik pas goed zien dat er een groepje van vijf lepelaars in het water stond. Dit zijn de eerste exemplaren van een grotere groep die binnenkort weer komt broeden in natuurgebied Botshol. In Waverhoek komen ze vooral om eten te zoeken” zegt boswachter Marcel.

Warm winterverblijf
Lepelaars brengen de winter door in het warme zuiden van Europa en West-Afrika. Na de winterperiode komen ze terug naar Nederland om te broeden. De lepelaars die in Zuid-Europa overwinterd hebben zijn vaak als eerste weer in Nederland. De exemplaren uit West-Afrika zullen binnen enkele weken verschijnen.

Broeden
Ieder jaar broeden er ongeveer 30 paartjes in de Botshol. Ze maken hun nest op de grond van een legakkertje (klein eilandje) midden in het water. Vanwege de rust, ruimte en het voedselaanbod in het natuurgebied is het een uitstekende plek om jongen groot te brengen. Boswachter Marcel: “Dit gebied is echt perfect voor ze. Tijdens het broedseizoen krijgen de lepelaars alle rust die ze nodig hebben. Er mag niet gevaren worden en we sluiten het wandelpad tijdelijk af. Vanaf 16 juni is het broedseizoen voorbij en kan er weer gevaren en gewandeld worden”.

Zelf lepelaars zien
Zelf een lepelaar zien? Dat kan. Langs natuurgebied Waverhoek loopt een wandelpad dat niet afgesloten wordt tijdens het broedseizoen. Het ligt op een veilige afstand van de broedplek, dus worden de vogels niet verstoord. In Waverhoek komen de lepelaars meerdere keren per dag eten zoeken dus de kans dat je ze tegenkomt is groot.

Tekst: Natuurmonumenten
foto: Door Andreas Trepte – Eigen werk, CC BY-SA 2.5 wikimedia

1024px-Eurasian_Spoonbill-2

 

Bekijk ook

Wanneer slaat de vink weer ?

Het is weer tijd voor de vinkenslag. Uit 17 jaar Natuurkalenderwaarnemingen blijkt dat de vinkenslag ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *