dinsdag 11 december 2018
Homepage | natuurbescherming | Een vogel tegen het raam, en nu ??

Een vogel tegen het raam, en nu ??

Het is je misschien ook al opgevallen: er zijn opvallend veel vogels in de lucht. “De trekvogels zetten koers richting overwinteringsgebieden”, klinkt het bij Natuurpunt. Maar heel wat gevleugelde dieren belanden wel eens tegen de ramen in je woning. Ze lijken dan – letterlijk – een vogel voor de kat te worden. Maar wist je dat je ‘raamslachtoffers’ makkelijk kan helpen?

Bij het begin van de herfst trekken jaarlijks miljoenen vogels naar warmere oorden om te overwinteren. Traditioneel vallen er dan ook veel zogenaamde ‘raamslachtoffers’, vogels die gewond raken of sterven omdat ze tegen een raam vliegen. En daar zijn volgens Gerald Driessens, vogelkenner bij Natuurpunt, verschillende redenen voor.

“Er zijn elk jaar heel wat onervaren vogels die voor het eerst de trek wagen. De vogels zien de ramen ook als doorgang en vliegen er dus te pas en te onpas tegen”, vertelt Driessens. “Daarnaast is België een erg dichtbebouwd land, dat zijn de vogels niet gewoon. Overal waar ze vliegen, worden ze geconfronteerd met huizen en gebouwen. Dat alles maakt dat er in deze periode heel wat ‘raamslachtoffers’ vallen.”

Zo help jij een ‘raamslachtoffer’
Maar wat moet als je in je tuin een gewonde vogel aantreft die tegen het raam gevlogen is? Als je hem aan zijn of haar lot overlaat, bestaat de kans dat het dier sterft. Er zijn dan ook enkele tips om het dier te helpen:

Als de vogel uiterlijke kenmerken van verwondingen vertoont, zoals een bloedende bek of een lichtjes afhangende vleugel, plaats hem dan in een doosje zonder eten of drinken. Breng hem daarna zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde vogelopvangcentrum.

Als de vogel geen uiterlijke verwondingen vertoont, heeft hij waarschijnlijk een lichte hersenschudding opgelopen. Plaats hem dan in een doosje zonder eten of drinken en doe een deksel op de doos, maar zorg uiteraard dat de vogel nog kan ademen. Zet de doos op een rustige plek. Plaats na ongeveer twee uur de doos buiten op de grond en haal het deksel weg. Als het dier dan nog niet wegvliegt, breng je hem best naar het dichtstbijzijnde vogelopvangcentrum.

bron:vtm.be

Bekijk ook

Spaanse stad wil 5.000 duiven niet doden en verhuist ze wegens overlast

De Spaanse stad Cadiz is van plan om 5.000 duiven te vangen en te verhuizen. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *