dinsdag 21 mei 2019
Homepage | inheemse vogels | Duivenmelkers dupe van hongerige roofvogels: ‘Ik verloor er 35’

Duivenmelkers dupe van hongerige roofvogels: ‘Ik verloor er 35’

Door een toename van het aantal roofvogels zijn veel duiven hun leven niet meer zeker. Duivenmelkers maken zich grote zorgen: velen laten hun vogels zelfs niet meer buiten. Te gevaarlijk.

Duivenmelker Evert Diepeveen uit het Brabantse Keldonk kan erover meepraten. Hij verloor in korte tijd vijf vogels. Ze worden bijvoorbeeld opgejaagd door de havik. “Ik zie het soms gebeuren”, zegt Evert tegen RTL Nieuws. “En dat is niet altijd feest.” Hij pleit voor betere afspraken over de populatie roofvogels.

De Nederlandse Postduiven Organisatie (NPO) spreekt van een enorm probleem. “Ik kan ze momenteel niet loslaten”, zegt Vincent Hoogerwerf, voorzitter van de NPO. “Mijn buurman doet het wel en die is er al acht of negen kwijtgeraakt. Ik verloor er vorig jaar 35.”

Volgens Hoogerwerf zijn hongerige roofvogels niet geïnteresseerd in stadsduiven. “Die pakken ze niet, eerder de gezondste duiven.” De NPO noemt de situatie ‘heel lastig’. “Want door te veel roofvogels kunnen houders hun duiven niet trainen.”

Overigens wordt een en ander genuanceerd door de Werkgroep Roofvogels Nederland (WRN). Die noemt de opmerkingen van de duivenliefhebbers onzin, of in ieder geval overdreven. “Slechtvalken pakken gewoon de zwakste vogels. Er worden argumenten gebruikt die ver van de waarheid liggen”, zegt voorzitter Jan van Dijk van de WRN. “Zo vinden ze bijvoorbeeld dat er in Nederland geen roofvogels meer gekweekt mogen worden, maar dat gebeurt al jaren niet meer. Het is zelfs strafbaar. Hoe komen ze daarbij?”

bron: theworldnews.nl
bron:wikimedia

Bekijk ook

Stelletje strijkt neer op nest doodgeschoten ooievaar

DE LUTTE – Het ooievaarsnest langs het spoor in De Lutte, waar begin deze maand ...

1 opmerking

  1. Dat roofvogels worden uitgezet kan een fabeltje zijn dat de stootvogels de zwakste duiven pakken is zeker uit de duim gezogen echt weer zo,n opmerking die iets moet goed praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *