woensdag 17 januari 2018
Homepage | overige | ‘Door zachte weer meer botsingen met vogels op Schiphol’

‘Door zachte weer meer botsingen met vogels op Schiphol’

Het aantal botsingen tussen vogels en vliegtuigen bij luchthaven Schiphol is voor het eerst sinds jaren weer toegenomen.
In 2015 vonden er volgens de KLM zo’n vijfhonderd aanvaringen plaats, wat volgens Het Parool een verdubbeling is ten opzichte van het jaar daarvoor.

Door het relatief warme weer is er in Nederland meer voedsel voor vogels en migreren ze in de wintermaanden minder snel naar het buitenland. Ook sterven er, dankzij het warme weer, minder jonge vogels.

In het verleden deden de meeste vogelincidenten zich tussen juli en oktober voor. Maar door de zachte winters vinden er nu het hele jaar door aanvaringen plaats. Eerder deze week moest een KLM-vliegtuig terugkeren vanwege een aanvaring met zes vogels op de landingsbaan. Door het ongeluk was de motor beschadigd.

Lelystad Airport
In Het Parool stelt een vogelexpert dat Schiphol te weinig doet om de botsingen te voorkomen. Hij vreest dat het aantal nog verder gaat stijgen als in 2018 Lelystad Airport wordt geopend.

Dit vliegveld moet als dependance van Schiphol veel vakantievluchten voor zijn rekening gaan nemen. Dit betekent meer vluchten op een plek waar de vogels die zijn weggejaagd bij Schiphol nu vaak verblijven.

Bron: NU.nl
foto: Door Foto Wolfgang Pehlemann, CC BY-SA 3.0 de, wikimedia

Luchthaven_Schiphol_Amsterdam_Airport_KLM_Cargo_Boeing_Jumbo_Taxiway_Bridge_Highway_A4_E19_Foto_Wolfgang_Pehlemann_IMG_2267

Bekijk ook

Vogel kampioenschap Zwolle streng beveiligd – Hart van Nederland (video)

Het is de een gekwetter vanjewelste in Zwolle. Daar is namelijk het Nederlands Kampioenschap Volièrevogels ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *