woensdag 23 januari 2019
Homepage | overige | Doodt Teflon vogels?

Doodt Teflon vogels?

Albert Heijn onderzoekt of vogels van klanten zijn overleden door anti-aanbakpannen uit de supermarkt. Uit waarschuwingen van fabrikanten en vogelliefhebbers blijkt dat anti aanbaklaag Teflon uit die pannen al jaren in verband wordt gebracht met dode vogels.
De makers van anti-aanbakpannen en gourmetstellen zeggen dat er bij normaal gebruik weinig aan de hand is. Maar veel eigenaren van vogels klagen al decennia steen en been.

Volgens de site ‘Parkieten Freak’ slaat poly-tetra-fluoro-ethyleen, zoals de laag in de pannetjes heet, op de longen. Door de anatomie van vogellongen zijn ze veel gevoeliger dan mensen voor chemische dampen.
Kolenmijn
Parkieten (waren naar het idee van de redactie: kanaries) werden vroeger dan ook niet voor niets in kolenmijnen ingezet om mijngas op te sporen. De arbeiders wisten dat als de vogel omviel, ze moesten rennen voor hun leven.
Bij normaal gebruik is een pan met anti aanbaklaag meestal geen probleem. Maar door langdurige oververhitting, waarbij de temperatuur kan oplopen tot wel 300 graden, kan de laag gaan verdampen.
De parkiet een avondje op het balkon zetten als je binnen aan het gourmetten bent, wordt ook afgeraden. De dampen blijven langere tijd in huis hangen, waarschuwt Parkieten Freak.

Gourmetten
Vogelliefhebbers waarschuwen dat naast pannen ook wafelijzers, pannetjes van gourmetstellen, taartvormen en zooltjes van strijkijzers problemen kunnen geven.
Parkieten Freak raadt vogelfans regelrecht af om teflonpannen te gebruiken, of anders extreem goed te ventileren.
Vogelvereniging Aves waarschuwt dat er geen behandeling meer mogelijk is als de vogel de dampen heeft ingeademd. Alleen snel toegediende extra zuurstof kan in sommige gevallen nog helpen.
Reactie Tefal
Onduidelijk is nog of de pannen van de Albert Heijn-actie de dood van vogels hebben veroorzaakt. De supermarkt onderzoekt de klachten.
Het bedrijf Chemours dat Teflonpannen verkoopt, erkent in een waarschuwing dat vogels dood kunnen gaan door oververhitting van de pannen. Bij Tefal is het online goed zoeken naar een waarschuwing, maar na veel doorklikken is er een passage waarin wordt afgeraden geen vogels in de keuken te houden.

bron: Telegraaf.nl

dode-kanarie

Bekijk ook

Grote zorgen over de vogelpopulatie rondom Lelystad Airport

De tweede kamerfractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) maakt zich grote zorgen over ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *