dinsdag 21 mei 2019
Homepage | inheemse vogels | ‘De stad is belangrijk voor vogels’

‘De stad is belangrijk voor vogels’

Tot en met 29 april kunnen alle inwoners van Apeldoorn meedoen aan de verkiezing van de Vogel van Apeldoorn. Het initiatief hiervoor komt van de Vogelwerkgroep van de KNNV, die daarmee dit jaar haar 25-jarig bestaan viert.

,,Met deze verkiezing willen we vogels meer onder de aandacht brengen”, vertelt Evelien Schermer, lid van de Vogelwerkgroep. ,,Je kunt op een vogel stemmen omdat-ie het beste past bij Apeldoorn. Maar ook omdat je een bepaalde vogel het leukste vindt of het meest ziet. De winnende vogel komt met een foto in het Stadhuis te hangen en we organiseren nog iets om een vogelsoort te bevorderen.”

Stad en buitengebied
Om ook niet-vogelkenners een handje te helpen, staat op de website van de KNNV een lijst met twaalf soorten die veelvuldig worden gezien in Apeldoorn. Daarbij foto’s en een korte beschrijving van elk. ,,Het hadden gemakkelijk 25 vogels kunnen zijn,” vult Paul Vermeulen aan, ,,want de stad is een belangrijke plek voor vogels. Het buitengebied wordt schraler; er zijn bijvoorbeeld minder scharrelplekjes en broedplaatsen. Nu er in de stad meer stromend water is met vis, trekt dat ook bepaalde vogels aan, zoals de ijsvogel.”

Excursies en tellingen
Paul: ,,De Apeldoornse afdeling van de KNNV, vereniging voor veldbiologie, bestaat ruim honderd jaar. We hebben 150 leden en de Vogelwerkgroep telt er zo’n 60. We maken excursies en doen mee met landelijke tellingen.” Evelien: ,,Bij excursies is er een mooie mix van beginners en gevorderden. En de Apeldoornse groep bestaat voor 50/50 uit mannen en vrouwen. Dat is elders vaak niet het geval”, benadrukt ze.

Vogels kijken in mei
Tijdens de Nationale Vogelweek (12-21 mei) organiseert de Vogelwerkgroep verschillende publieksexcursies. Op 12 en 13 mei (’s morgens) kunnen jong en oud mee naar het Kootwijkerzand. Op 15 en 17 mei zijn er avondexcursies naar de IJssel. Aanmelden kan via www.vogelweek.nl.

Tijdens de Nationale Vogelweek worden de ‘Top 5’ én de winnende Vogel van Apeldoorn bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in het Stadhuis. De Vogelwerkgroep biedt daarbij een foto van de winnaar aan aan B&W. Ook meer broedmogelijkheden of kinder-educatie maken deel uit van de jubileumviering van de werkgroep. Breng uw stem uit op: www.knnv.nl/afdeling-apeldoorn/vogel-van-apeldoorn-2018

bron:Apeldoornsstadsblad

De boomklever is één van de gegadigden.

Bekijk ook

Stelletje strijkt neer op nest doodgeschoten ooievaar

DE LUTTE – Het ooievaarsnest langs het spoor in De Lutte, waar begin deze maand ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *