vrijdag 24 mei 2019
Homepage | inheemse vogels | De Krakeend; een succesverhaal

De Krakeend; een succesverhaal

In de tweede helft van de vorige eeuw kreeg de Krakeend in ons land, maar ook in andere Europese landen, de wind behoorlijk mee. De status veranderde van een zeldzame in een (vrij) algemene broedvogel, met in de recente atlasperiode 21.000-26.000 broedparen. Daarbij steekt het aantal van 550-800 broedparen uit midden jaren zeventig schril af. Het is enorm hard gegaan met deze grijze eend. Hij profiteert maximaal van de aanleg van nieuwe (natte) natuur en herstel van bijvoorbeeld plasdrassituaties en beekdalen, maar weet ook nieuwe biotopen te benutten zoals (tijdelijke) afgravingen. Of dit alles verklaart, is de vraag.

Stijger onder de eenden
Van de eendensoorten die in ons land broeden is de Krakeend een van de weinige die enorm in de lift zit. De meeste andere eenden nemen in aantal af, waarbij de achteruitgang van de Wilde Eend misschien wel het opvallendst is. Zal de Krakeend op termijn de Wilde Eend als algemeenste eend inhalen?

bron: SOVON

Bekijk ook

Buik vol (van) plastic

Een lamme vleugel, een geknakt pootje, ondervoede jonkies. Eenmaal in de zorgzame handen van De ...

1 opmerking

  1. Het goede doen van deze eenden ,word weer een klein beetje teniet gedaan ,door het verspreiden van de vogelgriep,
    Een probleem wat wij zullen moeten aanvaarden, liever niet? Maar uitbannen is onmogelijk,al zullen andere denken dat dit wel lukt?
    Het inenten geeft een beeld dat alle dieren deze ziekte dragen,en dus het onderscheid niet meer zichtbaar is,is net als met de griepn
    Voor mensen ! Soms wou je dat je het niet zou moeten krijgen? Maar het komt toch weer terug ,in verschillende gedaantes,soms heet het spaanse griep ,dan weer hong kong griep,
    Dit gaat bij de dieren net zo ,alleen worden wij niet geruimd? Zij wel,of het moet zijn door de griep😣

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *