vrijdag 17 augustus 2018
Homepage | uitheemse vogels | Cruciaal broedgebied voor Afrikaanse flamingo’s gered

Cruciaal broedgebied voor Afrikaanse flamingo’s gered

Het plan om een grote zoutfabriek te bouwen bij Lake Natron in Tanzania is afgeblazen. Lake Natron is voor kleine flamingo’s met meer dan een miljoen paren het belangrijkste broedgebied ter wereld. Na een intensieve campagne van onder meer BirdLife International heeft de Tanzaniaanse regering ingezien, dat het gekkenwerk is op deze unieke plek een fabriek te plaatsen.
Baltscirkels
75% van de wereldpopulatie van de kleine flamingo is afhankelijk van Lake Natron. In het bremzoute water leeft bijna niks, maar voor flamingo’s is het juist een paradijs. Ze vinden er veel voedsel (algen) en kunnen er in alle rust broeden. Jaarlijks komen er duizenden toeristen af op de zogenaamde Pink Parade, de synchroon marcherende flamingo’s die in indrukwekkende baltscirkels door het meer waden. In vrijwel elke natuurdocumentaire over Afrika zijn deze massaal paraderende flamingo’s te zien. Terecht, want het is een uniek en kleurrijk natuurverschijnsel.

Ecotoerisme
Lake Natron trekt dankzij de flamingo’s veel bezoekers en het ecotoerisme brengt geld in het laatje. Het is verantwoordelijk voor maar liefst 12% van het BNP van Tanzania. Reden voor Tanzaniaanse regering om de bouw van de omstreden zoutfabriek af te blazen. Geweldig nieuws voor de flamingo’s!

Patricia Zurita, directeur van BirdLife International is zeer verheugd dat de zoutfabriek van de baan is en de regering kiest voor ecotoerisme: “Wij zullen het ecotoerisme in Tanzania blijven promoten en willen graag laten zien dat de lokale gemeenschappen die leven rondom Lake Natron hiermee een goede boterham kunnen verdienen. Daarom zijn we ook al begonnen met de uitvoering van een driejarig project dat het ecotoerisme hier een nieuwe boost moet geven.”

bron:Vogelbescherming

Het Natron meer

Bekijk ook

Ontsnapte papegaai scheldt brandweerman uit bij reddingsactie

Een brandweerman in Londen wist gisteren niet wat hij hoorde toen hij een ontsnapte papegaai ...

1 opmerking

  1. Een verstandig besluit, het toerisme zal steeds een grotere invloed hebben op dit soort natuur.
    Dus goed bezig😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *