woensdag 17 oktober 2018
Homepage | inheemse vogels | Broedeiland Tholen bomvol visdieven en kluten

Broedeiland Tholen bomvol visdieven en kluten

Kluten en visdiefjes halen hun hart op in het natuurgebied van Staatsbosbeheer in de Heideweg op Tholen. Het broedeiland dat eind 2015 werd opgeleverd is nu al een enorm succes; het zit bomvol visdiefjes en de jonge kluten lopen overal in de het water hun maaltje bij elkaar te scharrelen.

Relatie met de Oosterschelde
Op weinig plaatsen vind je naar verhouding zo’n hoge dichtheid aan kustbroedvogels als in het natuurgebied aan de Heideweg. Het natuurgebied maakt deel uit van de Slikken en schorren van de Dortsman, waar lepelaars, zilverreigers, bergeenden en tureluurs hun voedsel vinden. De Oosterschelde biedt hen een breed menu aan pieren, kleine visjes en schelpdieren die de vogels met hun speciaal aangepaste snavels uit de slik filteren. Boswachter Herman Nieuwenhuize: “Die relatie met de Oosterschelde is onmisbaar. Bij ons kunnen de dieren broeden en buitendijks vinden ze hun voedsel.”

Paradijs voor vogels
Het eiland is speciaal aangelegd voor kustbroedvogels zoals visdiefjes en kluten en mede mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland. Boswachter Herman: “Kustbroedvogels zijn bijzonder slim. Door te broeden op een eilandje zijn kuikens een stuk minder gevoelig voor predatie van bijvoorbeeld de bruine rat. Maar dat het eilandje zo’n succes zou worden had ik niet durven dromen!” De eerste meetresultaten liegen er niet om. 29 paar kluten en 93 paar visdiefjes hebben al jongen op het broedeiland geproduceerd. Dat is bijna 10 keer meer visdiefjes dan de afgelopen jaren en een verdubbeling van het aantal kluten.
Vogels kijken
Niet alleen vogels hebben baat bij het nieuwe broedeiland. Vanaf de weg is het natuurgebied prima te beleven voor de mens. Boswachter Herman: “Vogelaars hebben de Heideweg ook al gevonden, regelmatig zien we mensen met een telescoop op de weg staan. Goed om te zien dat mens en natuur hier zo mooi samen komen.”

bron: staatsbosbeheer
foto: eerder gepubliceerd

kluut
kluut

Bekijk ook

Ondernemen in Drenthe: van één papegaai tot de grootste opvang van Nederland(met video)

RTV Drenthe publiceert een artikel onder bovenstaande kop. Het artikel is geschreven door Robbert Oosting. ...

1 opmerking

  1. Het is te hopen dat het niet zo gaat als in de Oostvaardersplassen,dat ze door overbevolking verhongeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *