woensdag 17 oktober 2018
Homepage | inheemse vogels | Bosuilen nu overal te horen

Bosuilen nu overal te horen

Ze komen veel voor in Nederland. Toch hebben weinig mensen ooit een bosuil gezien. Maar wie deze maand op een windstille heldere nacht een park of bos bezoekt, heeft grote kans er een te ontdekken. Ze zijn in februari namelijk druk doende met roepen, baltsen, nestelen en een territorium afbakenen. Vind je een nachtelijk bos te eng? Dan kun je de bosuil ook gewoon vanuit de leunstoel in actie zien.

Bosuilen behoren tot de vroegste broedvogels van Nederland. In februari zijn ze al druk doende met baltsen, eieren leggen en broeden. Ze zijn dan luidruchtig en goed te horen. De spookachtige roep van het mannetje, die in zo’n beetje elke griezel- of horrorfilm wordt gebruikt om het engheidsgehalte nog verder op te voeren, galmt dan door bossen en parken.

Meekijken met de bosuil
Afgelopen zondag 14 februari zijn de camera’s van www.beleefdelente.nl aangezet en de bosuil is al weer gesignaleerd in de nestkast. Is het in een donker bos luisteren naar de magnifieke roep van de bosuil voor je een brug te ver? Nestel je dan achter je pc of tablet en kijk mee met de bosuilen op Beleef de Lente.

Vorig jaar bracht het camerapaar twee jongen groot die – vijfendertig dagen na uit het ei te zijn gekomen – op 19 mei de wereld in fladderden. Daarmee waren ze niet alleen laat, maar zaten ze ook ver onder het landelijke gemiddelde voor de hoeveelheid gelegde eieren (de gemiddelde legselgrootte varieert de laatste 20 jaar tussen 2,4 en 3,8 eieren per legsel). Gaan ze dit jaar eerder broeden? Leggen ze meer dan twee eieren? Krijgen meer jongen groot?

 

bron: Vogelbescherming
foto: Door I, Chrumps, CC BY-SA 3.0, wikimedia

800px-Strix_aluco_aluco

Bekijk ook

MAAK JEZELF BLIJ MET VOGELS DICHTBIJ

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *