woensdag 20 februari 2019
Homepage | inheemse vogels | Boer vraagt met reuzengrutto bij A12 aandacht voor weidevogel

Boer vraagt met reuzengrutto bij A12 aandacht voor weidevogel

Met een blauwe reuzengrutto als kunstobject langs de A12 bij De Meern, vragen melkveehouders aandacht voor hun inspanningen voor het beheer van weidevogels op hun land.
De actie is een initiatief van Duurzame Zuivelketen, het samenwerkingsverband van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Met hun campagne ‘Thuis voor boerenvogels’ vragen de boeren, in het kader van project Slimme Vogels, waardering voor het werk dat zij verrichten om onder meer grutto’s en boerenzwaluwen het naar hun zin te maken op hun erven, akkers en weides.

De blauwe reuzengrutto langs de A12 is een object van kunstenaar Robbert van der Horst en staat op het land van melkveehoudster Marije Klever. ‘Op mijn bedrijf ben ik al jaren actief voor boerenvogels. De vogels horen hier net zo thuis als mijn honderd koeien. Vaak zijn de inspanningen die boeren doen voor vogels maar voor een enkeling zichtbaar. Met deze actie willen we iedereen laten zien wat wij samen als boeren doen voor vogels en voor de biodiversiteit van ons landschap.’

Melkveehouders beheren samen 40 procent van het Nederlands landschap. Ze houden rekening met erf-, akker- en weidevogels door bijvoorbeeld lage delen land onder water te laten staan, te zorgen voor kruidenrijk grasland of door het maaien van gras uit te stellen. Op het boerenland vinden zo’n vijftig soorten vogels beschutting en voedsel.

bron en foto :nieuweoogst.nu

Bekijk ook

Het Portret: ‘Ik wil best een dag een vogel zijn’

Hoogeveen – Bijzondere hobby’s, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Courant laat wekelijks iemand ...

1 opmerking

 1. Ja ,heb ik al vaker gezegd ,men brand de boer bij de enkels af ? Met name onze groene?. Vrienden ! Om hun beheer , maar deze boeren ,hebben ook een andere werkwijze gekregen ,men leeft niet meer met paard en wagen,maar zij hebben noch steeds aandacht voor onze flora en fauna, maar hun inkomen moet ook gewaarborgd zijn.
  Om ons van eten te voorzien ,en drinken natuurlijk ook, zullen wij inleveren moeten, dit zal in nederland ten koste van de natuur gaan.
  Ben je het daar niet mee ééns, dan zal je hoogbouw moeten doen,maar niet iedereen wil 20 hoog wonen.
  Ben je het daar niet mee ééns, zal je de uitspraak van één van onze politieke partijen moeten opvolgen? Maar ook zullen deze groene partijen het niet mee ééns zijn, al is het op de Oostvaardersplassen ondertussen wel door gedrongen.
  Vol is vol, en zullen wij wereld wijd moeten kijken, in diverse landen om ons heen is noch veel natuurgebied,we kunnen met ruime blik ,in duitsland ,en frankrijk nog om ons heen kijken,
  En ook de natuur, heeft hier nog veel plaats, onze landbouw gronden ? Opofferen voor de natuur? En onze eigen voedseltekorten in gevaar brengen,zal ons vroeg of later de kop kosten. Als wij duur moeten importeren en afhankelijk worden ,van landen die ons wat gunnen, één keer een handelsboycot, en wij zijn de Oostvaardersplassen, maar dan in heel Nederland, want dan staat er daar ook een hek om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *