maandag 12 november 2018
Homepage | inheemse vogels | Besmettelijke vogelziekte ‘het geel’ geconstateerd

Besmettelijke vogelziekte ‘het geel’ geconstateerd

TILBURG – Onderzoekers hebben in Tilburg de besmettelijke vogelziekte ‘het geel’ geconstateerd. Bij de ziekte krijgt de vogel een ontsteking in de keelholte. Hierdoor kan hij niet meer eten of ademen, waarna hij sterft. Op Facebook laten verschillende Tilburgers weten al veel dode vogels te hebben gezien in de stad. “Het lijkt wel alsof ze zo uit de lucht komen vallen.”

De ziekte heet officieel ‘trichomonas gallinae’ en is vooral besmettelijk voor duiven. Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) onderzocht een dode houtduif uit Tilburg en constateerde al snel dat de duif ‘het geel’ had. Maar niet alleen duiven overlijden aan de ziekte, ook zangvogels kunnen hieraan dood gaan.
Dode en zieke vogels melden
“De zieke vogels kijken suffig om zich heen en overlijden later. Als je een zieke of dode vogel ziet, moet je dit bij ons melden”, zegt Albert de Jong van het Kenniscentrum voor vogelonderzoek Nederland. Ook elders in Nederland zijn dezelfde constateringen gedaan.
Voederplaatsen schoonhouden
Vogels kunnen de ziekte oplopen als hun immuunsysteem is verzwakt. “Dat gebeurt vooral in de winter”, vertelt de woordvoerder. “En in de winter zie je duiven het meest, dus die worden nu ook het vaakst dood gevonden.”
Besmetting vindt plaats als vogels direct onderling contact hebben, bijvoorbeeld bij voederplaatsen. “Het is daarom erg belangrijk dat mensen die vogels bijvoederen de voederplaats goed schoonhouden. Ook drinkbakjes moeten regelmatig uitgespoeld worden.”

De ziekte is ongevaarlijk voor mensen en voor andere dieren, zoals honden en katten.

bron: omroep brabant
foto: fragment viedeo omroep brabant

Een zieke duif, mogelijk met "het geel"
Een zieke duif, mogelijk met “het geel”

Bekijk ook

Kerkuilen krijgen speciale zitplaatsen langs Noord-Hollandse wegen

De kerkuil in Noord-Holland krijgt een speciale zitplaats langs provinciale weg N242 en rijksweg A7. ...

1 opmerking

  1. Niets nieuws onder de zon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *