zondag 25 februari 2018
Homepage | uitheemse vogels | Aéliepinguïns zijn niet dood maar verhuisd

Aéliepinguïns zijn niet dood maar verhuisd

Wetenschappers zijn het niet eens over het lot van een grote kolonie adéliepinguïns in Antarctica. Australische onderzoekers meldden eerder dat de kolonie nagenoeg is uitgestorven doordat een immense ijsberg hun toegang tot de zee blokkeert. Een Amerikaanse pinguïnexpert gelooft daar niet in en zegt dat de kolonie zich simpel bij een andere heeft aangesloten.

‘Op sterven na dood’
Onderzoekers van de Australische universiteit van New South Wales vonden nog maar 5520 pinguïnstellen, terwijl een eeuw geleden de baai nog werd bevolkt door 100.000 van de zwart-witte vogels. Zij concludeerden dat de kolonie op sterven na dood is en publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Antarctic Science.

Weggetrokken
De Amerikaanse pinguïnonderzoeker Michelle De La Rue van de universiteit van Minnesota laat echter een heel ander geluid horen. Volgens haar is de kolonie op eigen kracht uit het gebied weggetrokken en hebben de dieren zich aangesloten bij een groep dichter bij water. Zij wijst op een vergelijkbare gebeurtenis in 2001. Toen vertrok een kolonie pinguïns van het Ross-eiland vanwege een ijsberg die de boel blokkeerde.

Bron: ANP
Foto: eerder gepubliceerd

De adeliepinguïn
De adeliepinguïn

Bekijk ook

Exotische, veelgekleurde vogel zorgt voor raadsel in Eenrum

Dat het geen kraai, merel of mus is, dat ziet iedereen. Maar wat vliegt er ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *