woensdag 23 januari 2019
Homepage | uitheemse vogels | 5000 DOLLAR VOOR BEWIJS DAT ‘UITGESTORVEN VOGEL’ NOG LEEFT

5000 DOLLAR VOOR BEWIJS DAT ‘UITGESTORVEN VOGEL’ NOG LEEFT

Toevallig een zuidelijke kokako (Callaeas cinereus) gezien? Gauw melden dan, want het zien van deze vogel op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is geld waard.

De ‘South Island kokako-stichting’ heeft een premie van 5000 Nieuw-Zeelandse dollar (bijna 3400 euro) gezet op de kop van het beest, dat als uitgestorven wordt beschouwd. Sinds enige tijd wordt daar weer aan getwijfeld. Misschien vliegen er toch nog enkele exemplaren rond in de bossen. Om de uitgeloofde bonus op te strijken, moet uiteraard bewijs worden geleverd. Het liefst natuurlijk met beeldmateriaal.

Het stichtingsbestuur heeft voor de opsporing een uitgebreid signalement op zijn site gezet. Kokako gezocht (het liefst levend): donkergrijs of grijsblauw, zwart gezichtsmasker, oranje lel onder de snavel; groter dan een tui, kleiner dan een duif; lange poten, korte staart, ronde vleugels tijdens vlucht, stevige gebogen snavel; hupt, springt of loopt; zang scherp en helder met holklinkende diepe tonen.

Op het noordelijk eiland komt de noordelijke kokako (Callaeas wilsoni) nog wel hier en daar in het wild voor. Belangrijkste verschil: de lel aan de keel is blauw.

Bron: ANP
foto: J. G. Keulemans, in W.L. Buller’s A History of the Birds of New Zealand.
kokako

Bekijk ook

Ontsnapte rode ibis gezocht, nu ook in Vlaanderen

Johny De Neve uit Wontergem is op zoek naar een van zijn vier rode ibissen. ...

1 opmerking

  1. Nu maar hopen dat het bewijs geen dood geschoten vogel is.
    Australië is daar goed in .wij voeren niets uit schieten het alleen dood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *