woensdag 23 januari 2019
Homepage | uitheemse vogels | 13000 kilometer vliegen voor seks.

13000 kilometer vliegen voor seks.

Hij is kleiner dan een stadsduif, maar tijdens het paarseizoen kan de mannelijke gestreepte strandloper duizenden kilometers afleggen om het met zoveel mogelijk vrouwtjes aan te leggen. Het is de eerste keer dat dergelijk nomadisch voortplantingsgedrag werd vastgesteld bij vogels.

Onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Ornithologie in Duitsland observeerden zestig gestreepte strandlopers die tijdens het broedseizoen van 2012 vanuit hun overwinteringsplaats in Zuid-Amerika naar Alaska vlogen. Ze maakten daarvoor gebruik van telemetrie op basis van satellieten. Hun bevindingen verschenen in het vakblad Nature.
De ornithologen stelden vast dat slechts tien mannetjes gedurende het hele seizoen op de plek bleven die ze initieel uitkozen. De andere vogels bezochten tot wel 24 verschillende broedplaatsen.
Gemiddeld vlogen de mannetjes ongeveer 3.000 kilometer om zich voort te planten, zowat de afstand van Oostende naar Istanboel. Maar één exemplaar toonde zich wel erg vastberaden: hij legde in amper vier weken liefst 13.045 kilometer af.

Concurrentie
Het broedseizoen van de gestreepte strandloper duurt vier tot zes weken. “Om zich succesvol voort te planten, moeten mannetjes hun slaap beperken en vrouwtjes bijna continu het hof maken gedurende de eindeloze zomerdagen op de Noordpool”, klinkt het in een persbericht van het Max Planck Instituut. En dat nadat de vogels – amper 21 centimeter lang en zo’n 100 gram zwaar – de halve wereld hebben rondgereisd van Zuid-Amerika naar Alaska.

Voordien werd gedacht dat vogels – zowel mannetjes als vrouwtjes – vanuit hun winterverblijfplaats naar één broedplek vlogen. De onderzoekers vermoeden dat de vogels deze strategie ontwikkeld hebben om hun kansen te vergroten. De concurrentie is bij deze polygame vogels immers groot. Slechts een paar mannetjes slagen erin zich succesvol voort te planten. De grootste rokkenjager uit het onderzoek verwekte 22 jongen bij zes verschillende vrouwtjes.

bron en foto:demorgen.be

De gestreepte zandloper: een seksmaniak ?
De gestreepte zandloper: een seksmaniak ?

Bekijk ook

Ontsnapte rode ibis gezocht, nu ook in Vlaanderen

Johny De Neve uit Wontergem is op zoek naar een van zijn vier rode ibissen. ...

1 opmerking

  1. Als je zelf uit mocht zoeken wie ? Ach soms moet jer er een afstand voor afleggen,hoe heet dat ook al weer.wat je van ver haalt is lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *