woensdag 20 februari 2019
Homepage | wetenswaardigheden | 127 miljoen jaar oud kuiken gevonden

127 miljoen jaar oud kuiken gevonden

In Spanje is een fossiel van een kuikentje van 127 miljoen jaar geleden gevonden. Het vogeltje was maar vijf centimeter groot en moet ongeveer tien gram hebben gewogen toen het nog leefde. Het kuikentje was piepjong en net uit het ei toen het doodging; zijn botten waren nog zwak en het kon nog niet vliegen.

De vondst geeft het onderzoekteam van dr Fabien Knoll van de Universiteit van Manchester de kans om meer te weten te komen over de ontwikkeling van jonge kuikens. Aan de botten kan je bijvoorbeeld zien of een kuiken eerst nog verzorgd moest worden door hun ouders of dat ze meteen konden uitvliegen en voor zichzelf zorgen.

Evolutie van vogels
De vondst kan wetenschappers iets leren over de evolutie van vogels. “Het is bijzonder om te zien dat veel eigenschappen van vogels nu, meer dan 100 miljoen jaar geleden al ontwikkeld waren”, zei onderzoeker en co-auteur Luis Chiappe van het Museum voor Natuurgeschiedenis in Los Angeles.

Het kuikentje behoort tot een uitgestorven groep vogels, de Enantiornithes. De naam betekent ‘omgekeerde vogels’ in het Grieks. Die hadden klauwen aan hun vleugels en tanden in hun snavels, maar verder leken ze vrij veel op vogels van nu.

Bron: ANP/Vroegevogels

Bekijk ook

Tienduizenden vogels naar vogeltjesmarkt in IJsselhallen Zwolle

Zwolle – Zaterdag 23 februari is het weer een gekwetter van jewelste in de Zwolse ...

1 opmerking

 1. Als men hoord dat men een dood kuiken heeft gevonden ,en al zo lang dood
  . Ja dan zijn de rapen weer gaar in nederland,
  Want dan komen er weer veel organisaties in opstand,
  O waar was de partij van de dieren ,niet gezien bij de oostvaardersplassen? Of was dat niet interessant, nee een goudvis in een kom? Of een vogel in een kooi .of een muis in de val? Ja dat is een ramp

  Nee voorstellen om dit te verbinden met andere natuur plaatsen? Dat is de oplossing ? Dan hebben we over 5 jaar 10 van deze plaatsen, met een begrafenis plaats.
  Deze mensen die denken dat je het probleem ergens anders neerlegt komen natuurlijk uit zandvoort ,bij de duinen?, daar wil men ook alleen beschermen,
  Dit kan alleen als een populatie niet te groot is.
  Anders is een gezonde populatie ,met reguliere afschot ,het enige oplossing, voor een gezond bestand,
  Ja ik weet dat heeel veeeel mensen dit niet willen zien, alleen bij muizen en ratten ,daar doen we het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *